Rudy MOENAERT

Blogs

Latest Posts

J’en ai marre.
Open brief aan onze politici
5 Branding Lessons from The CrownNavigeren tussen Futurisme en RealismeMarvel Studios,
Straffe Keuzes in Tinseltown
Innovatie,
Verandering die Waarde Creëert
Vince, de romantiek van het falenHet Chagrijn van CharleroiKlantgerichtheid in tijden van SteampunkTIAS Master of Marketing is EPIC!
Dit zijn de 4 redenen
Het China MomentumHet Ontbindende Karakter
van de Rode Duivels
KabouterlandDe Ultieme Klantvraag
Alzheimer, Euthanasie en Ecosystemen
Van Customer Journey tot Strategische Planning in B2B – een MethodeNo Lovemarks for Uber8 Leiderschapslessen van Keizer AugustusDigital FluiditySloop de Regelneverij!Mag het positiever?Het Drama van Gosselies25 jaar TIAS Master of MarketingAuthenticiteit, een werkplunjeHet Kunstwerk 'U'Holalala... Een HolacratieSkiën in de Polders
Digitaal Innoveren in 10 Basisprincipes
De Kracht van VerbeeldingWinnen door BalansHet Parking SyndroomDe Leiderschapsallegorie in Butcher’s CrossingGood Vibrations (7 / 7)
Sterren op de Bedrijfsvloer
Good Vibrations (6 / 7)
Vernieuwing van het Innovatieproces
Good Vibrations (5 / 7)
Planet of the Apes
Good Vibrations (4 / 7)
De Moderne Arena
Good Vibrations (3 / 7)
Regionaal Erfgoed
Good Vibrations (2 / 7)
In de Routines schuilt de Ondergang
Good Vibrations (1 / 7)
Inspiratie door Disruption
De Kernprocessen van WaardecreatieWat houdt je wakker?Gladiatoren in de ArenaMarketing met BallenGestoord aan de topGame of ClonesGehoorzaamheid erodeert passieDe 6 Vragen inzake Duurzaam ConcurrentievoordeelDe bouwstenen van leiderschap

25 jaar TIAS Master of Marketing

posted by Prof. dr. Rudy Moenaert is Academic Director van het TIAS Executive Master of Marketing programma. De eerstvolgende infosessie is op 6 september (Tilburg). on 4/07/2016

Eind juni studeerde leergang 25 van de TIAS Executive Master of Marketing af. Ik vond het geweldig om een gedeelte van hun persoonlijke ontdekkingsreis in de marketingwereld te hebben kunnen faciliteren én meemaken. In dit opzicht is de TIAS Master of Marketingopleiding niet enkel een geschenk dat ze zichzelf hebben gegeven, het is eveneens een geschenk dat ze TIAS hebben gegund. Het ogenblik dat een dame een prachtig werkstuk schrijft, en 9.5 haalt op haar thesis, zijn momenten waarvan de Academic Director dankbaar is ze te mogen meemaken.

“Wie wat vindt heeft slecht gezocht”, zo luidde de titel van een dichtbundel van Rutger Kopland. Wel, laat mij dit parafraseren, in lijn met het leitmotiv van TIAS – Never Stop Asking – de nieuwe marketeers hebben gevonden wat ze zochten: de kennis en inspiratie om hun passie en ambitie in het marketingvak te verstevigen. En hun eigen waardepropositie uit te bouwen. Ze hebben 100 % geëist, maar hebben zich eveneens voor de volle 100 % gegeven. Ze hebben goed gezocht!
Met deze leergang heeft TIAS een belangrijke mijlpaal bereikt: dit is het 25-jarig bestaan van de Master in Marketingopleiding. Een zilveren jubileum! De laatste keer dat ik dergelijk jubileum mocht meemaken was de tijdsspanne die verliep tussen twee goede matchen van de Belgische Rode Duivels. Ik hoop dat we niet net een nieuwe cyclus hebben opgestart.

Het past bij de 25ste graduation om te reflecteren op het marketingvak. De wereld waarin marketing plaatsvindt, is veranderd, en dus ook ons vak. We hebben het nu over go-to-market strategieën, opex pricing, customer relationship marketing, digitale marketing, ecosystemen, big data, globalisering, viable footprints, authenticiteit, Generation Y, multisided markten, business modeling,… en ga zo maar door. Amazon.com werd opgericht ten tijde van leergang 6 (1994) en Facebook met de start van leergang 16 (2004). Het Koningslied werd op- én afgevoerd met de start van leergang 24 in 2013. Ondertussen verpakken we de relatie tussen Albion en de EU in #Brexit.

Marketeers zijn ook mensen, en daarom
verschillend in hun succes in deze twisted world.

De wetenschap heeft echter al te vaak naar de marketingstrategie gekeken, en te weinig naar de persoon. Succesvolle marketeers slagen erin om als echte ontdekkers kansen te zien, waar anderen emotieloos een gesloten deur aangapen. Maar ze moeten er ook in slagen om aan deze ideeën uitvoering te verlenen. We vergeten het wel eens in de tsunami van de leiderschapsliteratuur: managen is een inherent onderdeel van leiderschap. Het wordt hoog tijd om een ‘manager’ niet langer te zien als iemand die gefaald is als leider.

Marketeers hebben, in de Business en Society van vandaag nog een andere rol te vervullen. Toen recent de vooraanstaande brouwersfamilie Spoelberch - een van België’s rijkste families - erop werd betrapt ook in Panama te hebben 'geïnvesteerd', viel me op dat ze een aantal van hun sjoemelvehikels als marketingondernemingen hadden gedefinieerd, o.m. Retro Marketing Corporation en Rolph Marketing Corporation. De lichtzinnigheid waarmee de feodale structuren naar marketing kijken, doet me nog altijd pijn. Een marketingtruc, zo heet het in de volksmond. Als betrof het een manier waarop we op eenvoudige wijze de boel belazeren.

Marketeers mogen vrolijk zijn, maar ze moeten bovenal sterk zijn. En dat betekent dat ze niet voortdurend mogen meelopen met de hoop, en als een perpetuum mobile ja blijven zeggen tegen de Highest Paid Personal Opinion wanneer die een winstgevende propositie wil lanceren die enkel een zelfvoldane glimlach zal schilderen op de gezichten van de aandeelhouders. Marketeers moeten eveneens de authenticiteit, het evenwicht en de openheid vertonen om bij te dragen aan het maatschappelijk belang. Marketeers moeten ‘nee' kunnen aanbevelen, ja zelfs doordrukken, als bedrijfsgewin maatschappelijk fout zit. Hoofredacteur Björn Soenens (VRT) stelt terecht:

"Wie constant achter de kudde aanholt, loopt door de stront."

Het kan je misschien verwonderen, maar ik heb nooit helemaal warmgelopen voor onze Rode Duivels. Wanneer deze duurbetaalde voetbalhelden 70 % van de Belgische inkomsten van het EK binnenrijven, moeten ze het fatsoen hebben om dit zakgeld af te staan voor o.m. de voetbalwerking voor de jeugd waar zij zelf ook ooit toe behoorden. Sterke marketing laat niet alleen een café genieten van een winnende goal, het geeft ook de achterbuurt kansen in de samenleving.

Dat is de ware betekenis van marketing met ballen. In een transparante samenleving, die eist en geeft, waardeproposites ontdekken en lanceren waar iedereen beter van wordt. Het succes van een organisatie is gebaseerd op haar veerkracht en flexibiliteit, zo stelt Jeroen van Glabbeek, de CEO van het succesvolle internetbedrijf CM uit Breda. Marketeers kunnen hierin een belangrijke rol opnemen.

Wij twijfelen er geen moment aan dat de afgestudeerden van vandaag dergelijke heavyweight marketeers zijn.

Ik denk dat de pas afgestudeerde leergang 25
symbool staat voor de moderne marketeer:
analytisch en creatief, bewust en bezorgd,
positief en veerkrachtig.

In my honest opinion: we hadden geen betere groep kunnen vinden om in deze jubileumeditie af te studeren en Nederland te tonen hoe de moderne marketeer  denkt én handelt. Bedankt Roy, Roelof-Jan, Sergej, Susanne, Valérie, Marijke, Àngels, Marco, Ernest, Dirk, Dave, Thijs, Bas, Mirjam! En ik reken er op dat Michiel, Jeroen, Hans, Marco en Alfred binnenkort eveneens hun eindscriptie af hebben.

Carpe Diem! Lou Reed parafraserend: Walk on the Bright Side. Het ga jullie goed.