Rudy MOENAERT

Blogs

Latest Posts

J’en ai marre.
Open brief aan onze politici
5 Branding Lessons from The CrownNavigeren tussen Futurisme en RealismeMarvel Studios,
Straffe Keuzes in Tinseltown
Innovatie,
Verandering die Waarde Creëert
Vince, de romantiek van het falenHet Chagrijn van CharleroiKlantgerichtheid in tijden van SteampunkTIAS Master of Marketing is EPIC!
Dit zijn de 4 redenen
Het China MomentumHet Ontbindende Karakter
van de Rode Duivels
KabouterlandDe Ultieme Klantvraag
Alzheimer, Euthanasie en Ecosystemen
Van Customer Journey tot Strategische Planning in B2B – een MethodeNo Lovemarks for Uber8 Leiderschapslessen van Keizer AugustusDigital FluiditySloop de Regelneverij!Mag het positiever?Het Drama van Gosselies25 jaar TIAS Master of MarketingAuthenticiteit, een werkplunjeHet Kunstwerk 'U'Holalala... Een HolacratieSkiën in de Polders
Digitaal Innoveren in 10 Basisprincipes
De Kracht van VerbeeldingWinnen door BalansHet Parking SyndroomDe Leiderschapsallegorie in Butcher’s CrossingGood Vibrations (7 / 7)
Sterren op de Bedrijfsvloer
Good Vibrations (6 / 7)
Vernieuwing van het Innovatieproces
Good Vibrations (5 / 7)
Planet of the Apes
Good Vibrations (4 / 7)
De Moderne Arena
Good Vibrations (3 / 7)
Regionaal Erfgoed
Good Vibrations (2 / 7)
In de Routines schuilt de Ondergang
Good Vibrations (1 / 7)
Inspiratie door Disruption
De Kernprocessen van WaardecreatieWat houdt je wakker?Gladiatoren in de ArenaMarketing met BallenGestoord aan de topGame of ClonesGehoorzaamheid erodeert passieDe 6 Vragen inzake Duurzaam ConcurrentievoordeelDe bouwstenen van leiderschap

Sloop de Regelneverij!

posted by Prof. dr. Rudy Moenaert on 10/01/2017

In le plat pays qui est le mien, waar de vele kerktorens TomTom overbodig maken, word ik op een kaarsrechte weg geacht de maximum snelheid van 70 te respecteren. Waarom niet 80, dat was toch ook prachtig? Ik denk dat de overheid haar bevolking niet vertrouwt 80 te willen aanhouden. Het wantrouwen heerst immers in onze samenleving, gevoed door sociale onrust, politieke turbulentie, digitale fluïditeit en ideologische terreur.

De reglementitis doordringt ondertussen iedere nerf van ons economisch bestel. Compliance met voorschriften en procedures is aan de orde van de dag in de bancaire sector, de medische zorg, het onderwijs en ongeveer iedere andere denkbare sector. Een minimum aan dergelijke voorschriften is nodig, maar hadden we dergelijke wildgroei nodig? Ik heb het reeds eerder aangegeven: gehoorzaamheid erodeert passie. 'Fuck the system' dan maar, zoals Jan Mulder ooit verwoordde? Nee, want sterke waardecreatie behoeft vaak sterke procedures. Veel marketingervaringen lijken immers enorm spontaan, maar zijn tot in de kleinste details geregisseerd en gerepeteerd. "Het moeilijkste is voorbereide improvisatie", aldus tv-legende Rudi Carrell.

De wil om de organisatie in te richten volgens welomschreven processen is evenwel omgeslagen in een planningsdrift, waarvan het doel niet langer de waardecreatie zelf betreft, maar de minutieuze controle van de medewerker. Dit wantrouwen in das Leben der Anderen dooft de professionele passie. Recent sprak ik een oud-leraar. De man was zeventien jaar geleden op 55-jarige leeftijd - mijn leeftijd nu - met pensioen gegaan. "Zou je nog zo vroeg met pensioen gaan?", vroeg ik hem. Hij keek me aan alsof ik de samenleving niet snapte. "Direct. Ik gaf dolgraag les, maar ik was de rotzooi van de vele nutteloze vergaderingen en reglementen kotsbeu." Ondertussen pijnigt de jeugd zich het hoofd over de vragen of Erdogan een middel tegen maagpijn of hoofdpijn is, en waar de Honduras ligt ten opzichte van de x-as en de y-as.

Organisaties streven een nultolerantie voor menselijk falen na, zelfs tegen incidentele fouten. Toen vandalen een wagen de Brusselse metro binnenduwden, besliste het bestuur om overal paaltjes te plaatsen om dit te verhinderen. Wat is de kosten-batenanalyse hiervan? Met het initiatief van 70 per uur wil de overheid ongelukken reduceren en 30.000 verkeersborden verwijderen. Het zegt veel dat in de communicatie vooral op het laatste aspect de nadruk werd gelegd. Oh ja, zeventig kunstenaars worden aangezocht om 70 borden aan een kunstzinnige transformatie te onderwerpen. "Ik ga een dag naar dat bord moeten staren, en dan zal er wel een idee komen" besloot één van deze kunstenaars. Ondertussen meldt een mobiel snelheidspaneel met een smiley 'Dank U' aan de medeburger die 23 reed op een eenzame randweg. We hebben in Vlaanderen niet langer vakbonden nodig om het land te verlammen, de stilstand wordt heden ten dage bij wet ingericht.

Apparatisjiks creëren bovendien volgelingen. Medewerkers voelen zich onzeker, neerslachtig of zelfs radeloos indien een procedure hun acties niet begeleidt. Hoe bewijs je immers tegenover je leidinggevende dat je juist hebt gehandeld indien er geen procedure bestaat voor je actie? De procedurele flauwekul breidt zich dus verder uit, als een virus van slechte wil dat geen grenzen kent. Onthecht van de reële context waarin medewerkers kwaliteit brengen en klanten deze beleven, ontwerpen stafdiensten procedures en voorschriften om de virtuele kwaliteit in een onbestaande wereld steeds accurater te plannen. Acties worden procedures en klanten worden volgnummers. Hoe kunnen we respect voor onze klanten opbrengen indien we hun reduceren tot een anoniem getal? "Ik heb nog 7 pagina's te kakken"¸zo schreef een manager over zijn kwaliteitsrapport. Het begrip kwaliteitssysteem wordt een contradictio in terminis.

Vele organisaties verdrinken in procedures en betalen zwaar om deze procedures te laten valideren. We kunnen, in de woorden van Gareth Morgan's Images of Organization, onze organisaties zien als mentale gevangenissen. Uitbouw van onze organisaties vereist afbouw van de regelneverij: 'Every act of creation is first an act of destruction' (Picasso). De afbouw van de regelneverij bespaart kosten, verschaft de medewerker vreugde, en verhoogt de kwaliteit voor de klant. Laat ons niet langer processen bewijzen maar vertrouwen hebben. Zoals altijd, dergelijk vertrouwen moet starten aan de top van de organisatie.